onsdag 12 februari 2014

Morrhårsaskar / Whiskerboxes

29 januari 2013:



Som den skarpögde kanske noterade i förra inlägget så föreställde bilden morrhår av olika längd på rad. Nu är dessa morrhår placerade i små porslinsaskar; som synes på bilden ovan.
Jag ska vara med på en samlingsutställning på Blås och Knåda här i Stockholm som heter "Fint i hyllan" som öppnar på lördag. Utställningens tema är samlandet som fenomen.

Från början samlade jag morrhåren till ett annat projekt där en hare och en bäver i skala 1:1 behövde naturtrogna morrhår. Mina katters tappade morrhår samlades noggrant upp under ett par månaders tid, och fick sedan ett andra liv på haren och bävern.
Morrhårssamlandet blev en vana. Långt efter det att haren och bävern var färdiggjorda så fortsatte samlandet. I ett kuvert i bokhyllan växte morrhårssamlingen.
Var ska man då lägga katternas tappade morrhår om inte i små askar? De små porslinsaskarna i matt, svartengoberat porslin påminner om gammeldags barnsängar där morrhåren funnit en skenbar vila i form av hemlighetsfulla grafiska tecken eller sirliga figurer. Morrhåren bildar en helt egen kalligrafi; som en minimalistisk dekor eller chiffer med blinkningar åt det japanska.


Absurditeten, onödigheten och ömheten inför katternas tappade morrhår har varit min utgångspunkt inför utställningstemat. Morrhårsaskarna gestaltar en slags förundran över vardagens småsaker som så lätt kan förbigås, men som när man lyfter fram dem kan bilda en alldeles egen, förunderlig poesi.
Morrhårsaskarna är även en tribut till mina högt älskade siameskatter.


"Fint i hyllan" - Grupputställning, glas och keramik
Blås och Knåda, Hornsgatan 26 a, Stockholm
Vernissage lör 2 feb kl 11.00 – 16.00
Utställningen pågår 2 feb - 20 feb 2013
http://www.blasknada.com/index.php

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar